Skip to content

KJØPSPROSESSEN

Hvordan er søk og kjøpsprosessen

Når du har bestemt deg for å kjøpe bolig i Spania er det viktig å være klar over hvordan kjøpsprosessen foregår. Den er til dels svært forskjellig fra Norge. 

Prospekter

De fleste kjøpere starter med å lete på internett. Det finnes svært mange internettsider som tilbyr eiendommer. Noen er fra lokale meglerfirmaer, andre er fra internett portaler som samler opp fra meglerfirmaene. Du finner noe som ser bra ut og sender en forespørsel om prospekt. Prospektene er som regel bare på 1 side og gir beskrivelse om størrelse, beliggenhet, pris o.l. samt noen bilder. Ingen nøyaktig adresse og svært sjelden planløsninger.

Ikke eksklusive salgsoppdrag 

Den største forskjellen mellom å kjøpe bolig i Norge kontra Spania er at et salgsoppdrag ikke blir gitt eksklusivt til en megler. Som selger i Spania kan du gi salgsoppdraget til så mange meglere du vil, samt at du kan selge den selv, samtidig.

Konsekvenser av dette er at ingen gir deg nøyaktig adresse. Prospektene er begrensede; megler blir ikke kompensert for kostnadene ved prospektet og heller ikke garantert å få salget. Videre kan du oppleve at forskjellige meglere tilbyr en og samme bolig til ulik pris.
Selger har altså ingen kostnader eller forpliktelser ved å legge sin bolig ut for salg.

Takst og prissetting

I Spania så forlanger bankene takst dersom boligen skal belånes. De ulike bankene godtar bare takster fra utvalgte takstfirmaer og taksten må være under 3 måneder gammel. Dette får den konsekvensen at selger ikke innhenter takst når hans bolig legges ut for salg. Det er kjøper, eller kjøpers bank, som er ansvarlig for å innhente takst. Videre er det enkelte som ønsker en tilstandsrapport, kanskje spesielt i forbindelse med kjøp av eldre hus. Det er også kjøpers ansvar å innhente dette.
Prissettingen på en bolig gjør selger selv, det er et fritt marked. 

Visninger

Visningene i Spania er personlige og blir satt opp ut ifra ønske og tilgjengelighet fra kjøper, selger og involverte meglere.

 
Budgivning

Du har funnet drømmeboligen, hva nå? Du fremlegger et bud; muntlig eller skriftlig. Bud gis ikke med tidsfrister slik som i Norge, selger kan være av hvilken som helst nasjonalitet og er ofte ikke vant med dette. Som regel får man svar samme dag, eller så snart selger har anledning.
Med i budet bør være dato for siste overtagelse, finansieringsplaner budet avhengig av at du får lån eller ei), og ikke minst at man er klar med reservasjonsbeløpet/depositum. Et bud kan møtes med et motbud fra selger, og din kjøpsmegler bistår med forhandlinger frem til aksept oppnås hos begge parter.

 
Depositum

Depositum/Reservasjonsbeløp er som regel 3.000 euros for eiendommer under 200.000 euros. 6.000 euros for eiendommer opp til 600.000euros, og 1% av kjøpesummen for eiendommer over dette.
Reservasjonsbeløpet har som hensikt å ta boligen fra markedet samt å vise selger at du mener alvor med budet ditt. Et bud i Spania er ikke juridisk bindene slik som i Norge, men selger forventer at man står for det man sier. Derfor er innbetaling av depositum alfa og omega. Dette skal helst gjøres samme dag om du får tilslaget på budet. Depositumet blir innbetalt til din advokats klientkonto i bytte mot reservasjonskontrakten. Deretter kan dette beløpet overføres til selger, selgers advokat etter selgers aksept . NB! Om selger har akseptert ditt bud, men ikke mottatt depositum, står han fritt til å trekke aksepten og eventuelt selge til noen andre. Hvis avtalen er forbeholdt finansiering, så bør ikke pengene overføres til selger eller selgers advokat før du har fått finansieringen på plass.

Arbeidsfordeling megler advokat

De fleste som kjøper bolig i Spania benytter seg av advokat i tillegg til megler. Kjøpsmegleren tar hånd om deg frem til du har funnet din ønskede bolig, lagt inn bud og eventuelt forhandlet med selger/selgers agent og gjør klar reservasjonskontrakten.
Advokaten hjelper deg videre med selve eiendomsoverdragelsen og oppgjøret, herunder sjekker eventuelle heftelser på eiendommen, innhenter NIE-nummer (spansk påkrevet personnummer), åpner spansk bankkonto. Gjør den private kjøpskontrakten på 10% av kjøpesummen i de tilfeller dette leddet gjennomføres.
Det er vanlig å gi en notarial fullmakt til din advokat, som deretter ordner alt papirarbeidet. Advokaten ordner også med strøm,- og vann-kontrakter. Videre vil advokaten ha sjekket sameiets økonomi og status der dette er aktuelt. Alle periodiske betalinger (strøm, felleskostnader til sameiet o.l.) blir gjort ved ’domiciliaciones’ (automatiske bankdebiteringer). Til slutt er advokaten din behjelpelig med den årlige spanske selvangivelsen du som eier må levere.

Skjøteoverdragelse

Dette skjer hos Notarius Publicus. Kjøper og selger, eller deres representanter med fullmakt, signerer skjøtet i bytte mot bankremisser på kjøpesum minus innbetalt depositum og mottar nøkler til eiendommen. Skjøtet blir videre tinglyst i løpet av 2-3 måneder, eiendommen er juridisk din fra dato for skjøteunderskrivelse.

Kjøpsomkostninger

Ved boligkjøp i Spania betaler kjøper omkostninger. 
Overtagelses-skatt (ITP) på brukte boliger er satsen 7%.

For nye boliger betales det ikke ITP men moms (IVA). Denne er 10%. 18% for tomter, garasjer og lokaler til næringsformål.
Dokumentavgift: 1%
Notarius Publicus: mellom 400-1.200 euros avhenging av eiendommes verdi, antall sider i skjøtet m.m.
Eiendomsregister: mellom 300-1.000 euros avhenging av eiendommes verdi
Advokat: ca 1%
Strøm,- og vann-abonnement: ca 400 euros
NIE-nummer og fullmakt: ca 200 euros.
Ved banklån: ca 1% til banken på lånesummen.
Selger betaler meglers provisjon og eventuell gevinstskatt samt Plusvalia-skatt